Hypotéku plánuje každý pátý Čech

Pětina české populace plánuje sjednání hypotéky v příštích několika letech. Každý pátý Čech hodlá dávat na splátky až polovinu svých příjmů. V meziročním srovnání je to o třetinu více než v minulosti. Češi sledují úrokové sazby a s tím související výši měsíční splátky více než kdy jindy. V minulosti se lidé rozhodovali na základě doporučení bankovního poradce či rodiny, ale nyní jsou více obezřetní a počítají s tím, že splátky výrazně zatíží jejich rodinný rozpočet. Dvě třetiny Čechů bydlí ve vlastní nemovitosti.

Od poloviny minulého roku je na hypotečním trhu výrazný pokles. Polovina domácností, které plánovaly hypotéku, své rozhodnutí odložila kvůli rostoucím životním nákladům nebo čekají na výhodnější podmínky cen nemovitostí a úrokových sazeb. I když březnová čísla naznačují mírný nárůst hypoteční aktivity, objem poskytnutých hypoték v březnu 2023 byl stále nejnižší od roku 2014.

Nejčastější maximální výše hypotéky, o níž uvažují Češi, je tři miliony korun. Většina z nich (více než polovina) chce dofinancovat nákup nemovitosti částkou do 600 tisíc korun. Přibližně desetina lidí má v plánu použít vlastní finance ve výši 800 tisíc až jednoho milionu korun. K dofinancování nejčastěji využijí své úspory (44 procent), zatímco pětina plánuje společné financování s partnerem nebo partnerkou. Necelá pětina má naspořeno ve stavebním spoření a zhruba každý šestý si půjčí peníze od příbuzných.

V roce 2022 refixovala svou hypotéku skoro pětina Čechů, zatímco další třetina se dočká konce fixace úrokové sazby v následujících dvou letech. Přibližně polovina z nich očekává, že se kvůli vyšším splátkám z důvodu zvýšení úrokové sazby bude muset omezit v základních výdajích. Češi si nejčastěji myslí, že nová úroková sazba bude čtyři nebo pět procent. I když hypoteční sazby klesají tři měsíce v řadě, jedná se o mírný pokles. Návrat na úroveň z roku 2021, kdy sazby hypoték dosahovaly přibližně dvou procent, se v následujících letech očekává jen těžko. Trh předpokládá, že pětiletá úroková sazba, od které se do velké míry odvíjí sazby u hypoték, se během dvou let sníží zhruba o jeden procentní bod. I přesto, že ceny bytů a domů v poslední době klesají, dvě pětiny Čechů očekávají, že ceny v následujících letech opět vzrostou. Na druhé straně třetina má opačný názor a očekává pokles cen nemovitostí.